Do góry

Przekąski Przepis na:

Kurczak prawie wg Nigelli

Przepis dnia 2009-12-02
Przekąski

Autor: trele-morele

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 809

Dodano: 30.11.2009

Odsłon: 28767

Przepis nie mój, ale nie byłabym sobą gdybym go nie zmodyfikowała po swojemu. Nie zrażajcie się przypalonym garnkiem, da sie go odmyć.

Składniki

  • udka z kurczaka (pałki), 6
  • mleko, 0,5 litra
  • jajko, 1- surowe
  • Bułka tarta
  • panierka do kurczaka z sezamem
  • Przyprawy: vegeta, sól, pieprz, curry, przyprawa do kurczaka
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. DZIEŃ WCZEŚNIEJ: Udka dokładniej umyj, włóż do garnka, zalej 0,5 litra mlekiem, wsyp łyżkę soli i wstaw do lodówki. (nie zrażaj się w tym momencie :P)

  2. Następnego dnia: Do garnka z kurczakiem wsyp przyprawy: pieprz, vegetę, przyprawę do kurczaka i curry. Wymieszaj, postaw na ogniu i gotuj, aż kurczak będzie miękki (nie przesadzaj z ogniem, nic tu nie da się przyśpieszyć). Nie zrażaj się kożuchami na mleku- tak musi być.

  3. Gdy kurczak się już ugotuję wylej cale mleko, umyj dokładnie udka i osusz. Do jednej miseczki wlej jajko i rozmieszaj. Do drugiej wsyp bułkę tartą, wymieszaj ją z panierką do kurczaka z sezamem. Panieruj udka najpierw w jajku, a następnie w bułce z panierką.

  4. Nagrzej piekarnik, wstaw udka i piecz aż będą złoto- brązowe (ok. 20min). Trudno mi to określić, bo ja je piekę w prodiżu, a on działa trochę na innych zasadach :) Podobno można je też usmażyć na patelni w głębokim tłuszczu. Tak czy tak są pyszne :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

trele-morele 02 grudnia 2009 >>Tosca - własnie dlatego napisałam, że prawie jak Nigell'i, zawsze modyfikuje przepisy po smojemu ;) Mam nadzieje ze i tak wszystkim będzie smakować, a co do przypraw to myślę, że jest tu ogromna dowolność.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

EwwRaa 02 grudnia 2009 No,no... Przepis świetny - jutro wprowadzam go do własnej kuchni,szczególnie po Waszych komentarzach ;)
Pozdrawiam!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 02 grudnia 2009 Ale Nigella vegety chyba nie używała... Wolałabym, idąc tropem irmy, użyć ostrej papryki...

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

trele-morele 02 grudnia 2009 >>agulaa

Piekąc w prodiżu najpierw wysmarowałam cały masłem, a później dodałam trochę kawałków na mięso. W sumie zużyłam mniej więcej 1/4 kostki.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 01 grudnia 2009 Dzisiaj zrobiłam pałeczki drobiowe wg Twojego przepisu i jestem pod wrażeniem. To było PYSZNE!!! Smażyłam na głębokim tłuszczu w rondlu i jedynie żałuje, że do bułki tartej i przyprawy do kurczaka nie dodałam ostrej papryki , byłyby bardziej pikantne. Najważniejsze jednak , że były bardzo smaczne i chrupiące. Super przepis już dodałam do ulubionych. Pozdrawiam.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agulaa 01 grudnia 2009 Mniam! Wygląda super. Mam tylko pytanie: ile tłuszczu dodajesz do pieczenia w prodiżu, bo tez zamierzam go upiec w takowym urządzeniu:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agulaa 01 grudnia 2009 Wygląda super i na pewno w tym tygodniu zagości na moim stole. Mam tylko jedno pytanie, tez będę piekła je w prodiżu, więc zapytuję ile trzeba tłuszczu dodać do pieczenia?? pozdrawiam serdecznie

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 01 grudnia 2009 no , no ciekawe - gotowane na mleku mogą być naprawdę pyszne

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń