Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak tangerine w sosie miodowym :D

Dania główne

Autor: Tangerinka

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 1319

Dodano: 02.06.2009

Odsłon: 8571

Słodko-ostre :) w 15 minut ;)

Składniki

  • 1 duży filet z kurczaka pokrojony w kostkę 2x2
  • SOS :
  • 1/2 słoiczka miodu lipowego (wielokwiatowego), 100 ml wody
  • kilka łyżeczek musztardy francuskiej
  • curry + chili + sos sojowy + ocet balsamico -> do smaku
  • 2 ząbki rozgniecionego czosnku
  • oliwa do obsmażenia mięsa
  • tarty imbir
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso obsmażyć na złoto. Odstawić.

  2. Zrobić sos; dobrze go wymieszać. Sos powinien być : słodki (miód), lekko kwaśnawy (ocet + musztarda), ostry (chili + czosnek+imbir), aromatyczny (curry+ czosnek+imbir). Zagotować delikatnie, wrzucić do niego mięso.

  3. Smacznego :) 29.05.2009

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Afrulu 08 grudnia 2011 Pychotka,ja w ten sposób przygotowuję skrzydełka,muszę spróbowac z piersią.Pozdrawiam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tangerinka 02 czerwca 2009 Tosca : w tym daniu tego czosnku prawie nie czuć - pozostałe składniki są na tyle wyraziste, że bilansują go. Ale zrób bez -dodaj tylko sporo tych ostrzejszych przypraw (chili- albo pieprzu kajeńskiego i imbiru). Dla zaostrzenia możesz też dodać cebulę, jeśli tolerujesz...
PS. Kiedy pojawi się Twoje Dzieciątko?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 02 czerwca 2009 Brzmi nieźle, tylko po co do wszystkiego czadzić ten okropny czosnek... Wszystko wtedy smakuje tak samo... Ja zrobię bez, bo reszta mi odpowiada.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń