Do góry

Dania główne Przepis na:

KURCZAK VERONIKA

Dania główne

Autor: LIDECZKA

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 15438

Dodano: 02.09.2009

Odsłon: 22695

Proste i smaczne.

Składniki

  • skrzysełka, udka kurczaka, 1 kg
  • masło, 2 łyżki
  • cukier, 1 łyżka
  • sól, biały pieprz do smaku
  • SOS: masło, 3 łyżki
  • mąka, 3 łyżki płaskie
  • białe wino wytrawne, 1/2 szklanki
  • wywar z kurczaka, 1/2 szklanki
  • śmietanka, 1/2 szklanki
  • zielone winogrona przekrojone na pół, 2 szklanki
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Umyte kawałki kurczaka posmarowac roztopionym masłem, posypac cukrem, solą i pieprzem. Piec ok. 40 minut.

  2. Przygotowac sos: w rondelku rozgrzac masło, dodac mąkę, podsmażyc, nie rumienic. Dodac wino, wywar, gotowac na małym ogniu do zmniejszenia objętości o połowę. Dodac śmietankę i podgotowac do zgęstnienia. Dodac winogrona.

  3. Porcje kurczaka ułożyc na półmisku, polac sosem. Podawac z makaronem, ziemniaczkami. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 02 września 2009 Oj, kusisz, kusisz :) wygląda super i chyba wkrótce spróbuję...

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń