Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w 5-ciu smakach

Przepis dnia 2010-01-12
Dania główne

Autor: malwin77

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 116

Dodano: 10.01.2010

Odsłon: 39780

Pięć smaków/ pięć przemian - kuchnia zrównoważona typu YIN i YANG. Pożywna, energetyczna potrawa :)

Składniki

  • filet kurczaka, 1 kg
  • sos sojowy jasny, 3 łyżki
  • SOS SOJOWY CIEMNY, 2 łyżki
  • Ocet ryżowy / wino ryżowe lub białe wytr., 2 łyżki / 4 łyżki
  • olej rzepakowy, 3 łyżki
  • przyprawa 5 smaków, 3 -4 lyżeczki
  • cukier brązowy, 4 łyżki
  • Imbir tarty, 2 łyżeczki
  • Czosnek miażdżony, 2 -3 ząbki
  • tabasco, szczypta do smaku
  • mąka kukurydziana, 2 łyżki
  • brokuł, 1 szt.
  • kapusta pekińska, 1 szt.
  • marchew, 2 szt
  • Fasolka szparagowa, opcjonalnie, 20 dkg
  • Nasiona sezamu, prażone, 1 łyżka
  • woda, 150 ml
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Filety kurczaka oczyścić z tłuszczu, błon i chrzęści. Pokroić w grubą kostkę.

  2. W szklanym naczyniu przygotować marynatę: sos sojowy jasny, sos sojowy ciemny, ocet ryżowy/ wino, 1 lyżka oleju, przyprawa 5 smaków, cukier brązowy, imbir, czosnek oraz tobasco. Z powstałej marynaty odłożyć 3 -4 łyżki.

  3. Filety połączyć z marynatą, dokładnie wymieszać, szczelnie zakryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na ok. 2 h.

  4. Rozgrzać wok na dużym ogniu, dodać 1 łyżkę oleju, tłuszcz dokładnie rozprowadzić po ściankach patelni, dodać filety wraz z marynatą, smażyć 3 min., wyjąć z woka i odstawić w ciepłe miejsce.

  5. Marchewkę pokroić w drobne słupki, brokuł w różyczki, kapustę poszatkować, ew. fasolkę oczyścić z włókien.

  6. Do woka dodać kolejną łyżkę oleju, dodać marchew, smażyć 5 min., dodać wodę oraz odłożoną część marynaty, dorzucić brokuł, kapustę oraz fasolkę na kolejne 3 min.

  7. Odłożonego kurczaka łączymy z warzywami na 1 - 2 min., potrawę zagęszczamy mąką kukurydzianą.

  8. Podawać z ryżem, makaronem sojowym, makaronem Wonton, makaronem Chow Mein, bądź jak kto lubi ;) Posypać sezamem. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

malwin77 07 kwietnia 2010 Przyprawa 5 smaków jest zdecydowanie b.łatwo dostępna, nie tylko w dużych sieciach handlowych. Nazw firm nie będę podawał ale polecam znanych, wiodących dwóch największych na polskim rynku producentów przypraw. Jest oczywiście możliwość samodzielnego wykonania posiadając np.: pieprz czarny, goździki, cyynamon, koper włoski suszony, cumin (kmin rzymski), wszystko połączone, dokładnie zmielone. Pozdrawiam ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

AjakAgnieszka 06 kwietnia 2010 a ta przyprawa 5 smaków to jest łatwo dostępna? może ktoś wie jaka firma ma taką przyprawę, żeby łatwiej było szukać?
dzięki :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

malwin77 11 stycznia 2010 Rzeczywiście, jest czerwona papryka :-o Przepis to tylko jedna z wariacji tej potrawy, kwestia wyboru warzyw zależy od fantazji, stosując oczywiście zasady taoizmu :) PS. A potrawy postaram się zamieszczać sukcesywnie. pzdr Malwin

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 11 stycznia 2010 Bardzo dawno nie jadłam niczego w pięciu smakach, prawie zapomniałam smak tej przyprawy :) a co do zdjęcia, to mogłabym przysiąc, że poza pomarańczową marchewką widzę też czerwoną paprykę, a nie ma jej w przepisie, mylę się? ;) PS. Gdybyś miała jeszcze inne przepisy na potrawy przygotowywane wg diety 5 przemian, nie krępuj się z ich dodawaniem, osobiście jestem zainteresowana i myślę, że nie tylko ja:) pozdrawiam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń