Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w 5 smakach

Dania główne

Autor: gvlba

Przepisów i artykułów: 118 Ocena: 796

Dodano: 10.04.2010

Odsłon: 9453

Polecam osobą lubiącym kuchnie chińską i pikantną.TROCHE PALI...ALE PYCHA !

Składniki

  • 1 podwójna pierś z kurczaka, 1 ząbek czosnku
  • pól paczki grzybów mun, pół pora
  • 1 marchewka, słoiczek kiełków bamusa
  • 2 łyżki przyprawy 5 smaków, 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 torebki brązowego ryżu
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pierś pokroic w kostke,wymieszac z sosem sojowym,przprawą i zmiarzdzonym czosnkiem,odstawic na 1 godz do lodówki.W tym czasie pokroic marchewke w słupki,grzyby mun zalac gorącą wodą i moczyc ok 20 min aż zmiękną.Kiełki bambusa odcedzic a por pokroic i krążki.Wszystko wrzucic do woka lub garka i podsmażyc chwile,zalac ok 1 szkl wody,dusic do chwili aż warzywa zmiękną.Pierś podsmażyc na patelni,dodac warzywa,porządnie wymieszac,znów podlac wodą i dusic ok 20 min.Ryż ugotowac wg przepisu na opakowaniu.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ostra_papryczka 17 kwietnia 2010 Proponuję najpierw sprawdzić skład przyprawy 5 smaków a później się wypowiadać. Gwarantuje, że więcej ostrości nie będzie wam potrzeba...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gvlba 15 kwietnia 2010 Zapewniam że potrawa jest ostra a nie słona.Sama przyprawa 5 smaków jest ostra sama w sobie ale jak kto woli można nawrzucac sobie żyletek wtedy napewno będzie''ostra''

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

katarina9944 15 kwietnia 2010 też się zastaniawiałam..... z przepisu wynika, że może być conajmniej słone....

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

NATIE 13 kwietnia 2010 Mam pytanie: Tak wlasciwie to co nadaje tej potrawie ostrosci, bo nie dodalas ani pieprzu ani chilli... pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń