Do góry

Dania główne Przepis na:

kurczak w cieście francuskim

Dania główne

Autor: tota

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 313

Dodano: 22.05.2010

Odsłon: 38607

pyszne i efektowne, do tego sycące. Przygotowuję się bardzo szybko.

Składniki

  • piers z kurczaka, 2 połówki
  • ser wędzony, 4 plastry
  • ciasto francuskie, 1 rolka
  • pieczarki
  • boczek, 2 plastry
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pierś rozcinamy delikatnie, tworząc coś w rodzaju kieszonki, przyprawić, posypać oregano. Nałożyć do tej kieszonki podsmażone pieczarki (ok. jednej łyżki) przykryć z powrotem płatem mięsa. Na wierzch położyć boczek (grubszy plaster) i 2 plastry sera wędzonego)

  2. rozwinąć ciasto, rozciąć na dwa prostokąty na środku każdego ułożyć mięso. Brzegi ciasta ponacinać w poziome paski ok 2-3 cm grubości. Rozpocząć "bandażowanie". Pasek z prawej, pasek z lewej , pasek z prawej itd

  3. piec w piekarniku 200 st. C, 30 min. Wierzch ciasta posmarować jajkiem. Podawać z sałatą z pomidorami, paprykę... korzystałam z przepisu http://www.wielkiezarcie.com/recipe24200.html, tam też w bardzo przystępny sposób pokazano bandażowanie

Twoje notatki do przepisu

Blog autora:
Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

loboga 19 lipca 2010 Danie jest wyśmienite, ja robię inaczej bo dają plaster baleronu i podsmażone pieczareczki, ser topiony śmietankowy i zawijam...mniam mniam!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

arwenna1 18 lipca 2010 a ja spróbuję, danie wygląda pysznie- uwielbiam pierś z kurczaka:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

arwenna1 18 lipca 2010 a ja spróbuję:) uwielbiam takie potrawy:) dzięki za przepis:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 07 czerwca 2010 to danie jest bardzo smaczne, często robię podobną wersję więc mogę je zdecydowania polecić, pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

oliwia_winna 28 maja 2010 no proszę, a niektórzy zarzucają mi brak poczucia humoru :-). tak, zgadłaś, a mianowicie: "nie mam tam ni jednego przepisu" (z naciskiem na "ni" :-)).

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tota 28 maja 2010 oliwia idz sobie potroluj gdzie indziej :-)
nawet nie zajrze do twojego profilu, aczkolwiek jak znam zycie, to nie masz tam ni jednego przepisu. Zgadlam?

ubawilas mnie swoim komentarzem nieziemsko :-D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

oliwia_winna 28 maja 2010 jest jeszcze jedna osoba :-) mój mąż. co do zachwycania się tym daniem przez Twych gości to... no chyba sama rozumiesz. mam nadzieję, że zbyt często tego nie robisz, bo szczerze mówiąc jakby ktoś mnie nie rzadko częstował wciąż tą samą potrawą to troszkę dałoby mi to do myślenia. wolę urozmaicone jedzenie; przede wszystkim musi być smaczne, ładnie podane, a co do sytości to na co w ogóle o tym wspominasz??? chyba nie jest najważniejsze dla Ciebie by goście się po prostu napchali... moja rada: jak nie masz czasu na przyjmowanie znajomych/przyjaciół to odpuść sobie - nic na siłę. taka postawa jest niszcząca.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tota 27 maja 2010 oliwia-winna jestes w takim razie jedyna znana mi osoba, ktorej nie smakowalo to danie.
Robie je bardzo czesto kiedy mam gosci, bo nie jest pracochlonne a sycace i efektowne, wszyscy zachwycaja sie potrawa i prosza o przepis.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

oliwia_winna 27 maja 2010 niedawno zrobiłam to danie i muszę stwierdzić iż to wcale nie jest takie smaczne jak wygląda...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń