Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie jest lekkie i nie zawiera tłuszczu.
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
Udka z kurczaka przekrajamy na pół. Przyprawiamy wyżej wymienionymi przyprawami i mieszamy to w misce. Dobrze jest polać troszkę olejem albo oliwą z oliwek- wtedy lepiej rozprowadzają się przyprawy. Wrzucamy mięso do naczynia żaroodpornego.
Warzywa kroimy: Marchew i pietruszka w krążki, seler w kostkę małą, cebula i por w łódeczki. Warzywa mieszamy w misce i posypujemy nimi wcześniej przygotowanego kurczaka. Warzywa trzeba równo rozprowadzić ,żeby powstała "kołderka". Posypujemy koprem.
Zakrywamy pokrywą i wstawiamy do piekarnika na ok, godzinę. na 180 stopni.
Kurczak i warzywa puszczą soki , które się pysznie wymieszają. Dlatego ważne jest żeby nie używać oleju poza tym do przyprawiania kurczaka. Danie wyśmienicie smakuje z ryżem. Smacznego :)