Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w pomarańczach z rozmarynem

Dania główne

Autor: maciejka

Przepisów i artykułów: 77 Ocena: 2155

Dodano: 30.01.2008

Odsłon: 2568

Bardzo aromatyczne

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Filety z kurczaka oczyścić, przekroić w poprzek włókien na pół. Pomarańczę sparzyć wrzątkiem, pokroić na plasterki. Ziemniaki obrać, opłukać, osuszyć i pokroić na cieniutki plasterki (ok. 2 mm). Gałązki rozmarynu opłukać i połamać na drobne cząstki. Wszystki ww składniki wrzucić do miski. Przygotować marynatę: oliwę, mieloną paprykę oraz sól i pieprz wymieszać w miseczce. Wlać do przygotowanych produktów, delikatnie przemieszać. Odstawić w chłodne miejsce na ok. 1 godz. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, piekarnik nagrzać do ok. 200 st. Wstawić naczynie i zapiekać ok. 45 - 55 min., co jakiś czas mieszając. Trzeba pilnować, żeby się nie przypaliło, bo wtedy skórka na pomarańczy zgorzknieje. Po wyjęciu z piekarnika posypać posiekaną dymką - od razu podawać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń