Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w potrawce

Dania główne

Autor: purchawencjos

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 1188

Dodano: 01.06.2009

Odsłon: 20356

Jeśli ktoś lubi drób ale panierka już się znudziła polecam mój przepis.

Składniki

  • 2 duże cebule
  • 6 piersi z kurczaka pojkedynczych lub 3 podwójne
  • 1 pietruszka-korzeń
  • 2 puszki pomidorów bez skórki, krojonych w sosie
  • 2 marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • mały przecier pomidorowy
  • przprawa do kurczaka
  • zioła prowansalskie
  • pieprz
  • oliwa z oliwek i masło do smażenia
  • 100 gram śmietany/jogurtu greckiego
  • majonez do posmarowania
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Piersi lekko roztłuc ręką. Posypać przyprawą do kurczaka, pieprzem, (przyprawa do kurczaka jest dość słona więc soli nie używamy) nasmarować oliwą z oliwek wymieszaną z rozgniecionym czosnkiem. Odstawić do lodówki najlepiej na noc lub min 3 godziny. Na patelni roztopić masło i smażyć na intensywnym ogniu piersi z obydwu stron tak by wierzch się zarumienił. Piersi przełożyć na talerz. Na tej Samej patelni rozgrzewamy z oliwę z oliwek, na której szklimy cebulę dodając kolejno marchew, pietruszkę, przecier i pomidory. Dusimy ok. 20 minut pod koniec dodając sól i pieprz. Potrawkę zdejmujemy z ognia po czym dodajemy śmietanę intensywnie mieszając. Potrawkę nakładamy do żaroodpornego naczynia i posypujemy ziołami prowansalskimi. Następnie układamy piersi posmarowane z wierzchu majonezem. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 200*. Podawać z ziemniakami i kwaszonymi ogórkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń