Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w potrawce po kaszubsku

Dania główne

Autor: Sugarspice

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 262

Dodano: 07.07.2009

Odsłon: 14468

Smak z dziecinstwa, pyszna potrawka z kurczaka z rodzynkami.

Składniki

1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Gotujemy ryz. Na 1 miarke suchego ryzu dodajemy 1.5 miarki zimnej wody i cwierc lyzeczki soli. W tym przypadku szklanka ryzu i 1.5 szklanki wody.

    Doprowadzamy do wrzenia pod przykryciem i skrecamy gaz na minimum zeby tylko pyrkalo w garnku. Polecam garnki ze szklana przykrywka przez ktora widac co sie dzieje w srodku.

    Gotujemy ryz ok 15 minut az cala woda zostanie wchlonieta przez ryz. Pamietajmy zeby nie unosic przykrywki zeby para nie uciekla.

    Po 15 minutach mozna odstawic z ognia na ok 5 minut po czym mieszamy ryz widelcem aby go spulchnic.

  2. W miedzy czasie gotowania ryzu, podgrzewamy bulion prawie do wrzenia.

    W szklace mieszamy smietanke, zoltko i make i wlewamy na bulion.
    Roztrzepujemy uzywajac trzepaczke, aby sie nie zrobily grudki.

    Doprowadzamy do wrzenia i do czasu, az sos zgestnieje. W zaleznosci od upodoban, sos moze byc gestszy lub rzadszy, wiec nalezy odpowiednio dobrac ilosc maki.

  3. Gdy sos zgestnieje i ma aksamitna konsystencje dodajemy garsc rodzynek, sok z cytryny i cukier. Ilosc obu tych skladnikow zalezy od smaku,

    Sos powinien miec slodki, a zarazem wyrazny kwaskowaty smak.
    Na koniec przyprawiamy bialym pieprzem i sola jesli potrzeba,

  4. Gdy sos jest gotowy a rodzynki lekko zmiekna, dodajemy miesko z kurczaka, ktory wczesniej ugotowalysmy w rosole. Gdy calosc ze dobrze podgrzeje, podajemy z ryzem.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Sugarspice 09 lipca 2009 Jeszcze nie probowalam z indykiem, ale to niezly pomysl dla odmiany :) zgadzam sie sie co do rosolu. Zawsze albo plyn albo maka z maslem musi byc zimne :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 09 lipca 2009 Jak się dodaje zimny rosół, nie zrobia sie grudki. Też lubię to danie, ale wolę z indyka, kurczak jest suchy... No chyba, że jest to kura wiejska i prawdziwy rosół... Mam podobny przepis u siebie. :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń