Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w ryżu

Dania główne

Autor: Monika87

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 247

Dodano: 04.05.2012

Odsłon: 37798

Łatwe w przygotowaniu i pyszne:)

Składniki

  • Udka z kurczaka/pałki/piersi/skrzydełka, 4-6 szt
  • ryż, 4 woreczki
  • cebula, 2
  • masło, 1 kostka
  • vegeta, 2 łyżki
  • ketchup, 4 łyżki
  • przcier pomidorowy, 1-2 łyżki
  • sól, 1 łyżeczka
  • pieprz, 1 łyżeczka
  • Papryka słodka, 1 łyżeczka
  • czosnek, 1-2 ząbki
  • cukier, 2 łyżeczki
  • przyprawa do kurczaka
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do naczynia żaroodpornego wsypać surowy ryż. Na ryż ułożyć kurczaka (do wyboru można użyć pałek, udek, piersi, skrzydełka - co kto lubi:) i posypać przyprawą do kurczaka) Na to kładziemy cebulę pokrojoną w krążki. Wszystko zalać zalewą i polewać stopniowo, gdy część wchłonie ryż, lub odparuje.

  2. Zalewa:

  3. W garnku zagotować 6 szklanek wody i dodać pozostałe składniki: masło, ketchup, przecier pomidorowy, vegetę, sól, pieprz, cukier, paprykę słodką, czosnek przeciśnięty przez praskę lub bardzo drobno posiekany (ewentualnie można zamiast ząbków dodać czosnek w proszku 1 łyżeczkę) Wszystko zagotować i polewać kurczaka. Próbując zalewę nie musi Wam smakować, ale ryż dzięki niej jest rewelacyjny!

  4. Kurczaka pieczemy do czasu, aż mięsko i ryż będą dobre.

  5. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Blog autora:
Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (17)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

falubaz 10 września 2013 a ja dzisiaj dolozylem drobno pokrojony boczek i pieczarki zobaczymy jak wyjdzie Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nikola2005 21 sierpnia 2013 Zgadzam się jest bardzo dobre, od dawna robię też to jedzonko, nam najbardziej smakuje z mizerią :))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

campari25 21 sierpnia 2013 Przepyszne :):) przy każdej niemal okazji pojawia się na moim stole i zachwyca gości :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agusia86 14 października 2012 robilam przedwczoraj na obiad i jest przepysznie :)) MIODZIO :))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 01 września 2012 Dla mnie wygląda rewelacyjnie i na pewno tak smakuje - takimi ,którzy krytykują nie należy się przejmować
A tak pomyśl salcia jak jedzenie takie jak powyżej można tak nazwać - proponuję poczytaj chociaż trochę Cejrowskiego i tam dopiero się dowieszj .... co ludzie jedzą.Pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

salcia54 14 maja 2012 zrobiłam na obiad,przykro mi ale moim zdaniem ochyda

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

miki82 13 maja 2012 obiad super, wlasnie zjadlam pyszny bardzo dziekuje za przepis...;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Monika87 07 maja 2012 annuar ja piekę ok 1,5 godziny w 180 st. pod przykryciem, a pod koniec tak na 15-20 minut odkrywam, żeby się skórka ładnie zarumieniła:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 07 maja 2012 Lubię takie aromatyczne i łatwe jednogarnkowe dania. Napisz proszę jak długo i w jakiej temperaturze(tak mniej więcej) pieczesz to danie ? Pieczesz pod przykryciem ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Wiolka02 05 maja 2012 Pychotka, też taki robię ze skrzydełkami :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń