Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w sezamie

Dania główne

Autor: Pina86

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 47

Dodano: 28.10.2008

Odsłon: 1487

Pyszne danie prosto z orientalnych Chin.

Składniki

  • piersi z kurczaka, 2
  • MARYNATA:
  • lyzki jasnego sosu sojowego, 2
  • lyzka wina lub sherry, 1
  • lyzeczka oleju sezamowego, 1
  • lyzki maki, 2
  • lyzki wody, 2
  • lyzki maki kukurydzianej, 2
  • lyzeczki proszku do pieczenia, 1/4
  • lyzeczki sody, 1/4
  • lyzeczka oleju roslinnego, 1
  • Sos do kurczaka:
  • szklanki wody, 1/2
  • szklanka rosolu, 1
  • szklanki maki kukurydzianej, 1/4
  • szklanka cukru, 0,5
  • lyzki ciemnego sosu sojowego, 2
  • lyzki oleju sezamowego, 2
  • lyzeczki chilli, 1/4
  • lyzki prazonych nasion sezamu, 2-3
  • ok.3 szklanek oleju orzechowego do smazenia
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Patelnie nagrzac,nie smarowac tluszczem.Wlozyc ziarna sezamu i potrzasac co jakis czas .Wylaczyc gdy ziarna zrobia sie brazowe.Kurczaka pokroic na kawalki.Polaczyc wszystkie skladniki marynaty ,dobrze wymieszac.Wlozyc do niej kurczaka i marynowac przynajmniej 20 min.W tym czasie zaczac przyrzadzac sos:wszystkie skladniki dokladnie wymieszac,przelac do garnka i doprowadzic do wrzenia,mieszajac od czasu do czasu.Zmniejszyc ogien.Trzymac na ogniu dopoki nie usmazymy kurczaka.Rozgrzac olej orzechowy na patelni.Wrzucac po kilka kawalkow kurczaka,odsaczyc tluszcz recznikiem papierowym po wyjeciu.Tuz przed zakonczeniem smazenia ponownie zwiekszyc temp. pod sosem i zagotowac.Wylozyc kurczaka na talerz,posypac sezamem i zalac sosem.Podawac z ryzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń