Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w śliwkowej skorupce z młodymi ziemniakami

Dania główne

Autor: biurwa

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 2379

Dodano: 22.04.2009

Odsłon: 17797

Pyszne danie obiadowe i nie tylko.

Składniki

1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zalewa: Olej, sól, pieprz, papryka, przyprawa do kurczaka, czosnek i ostra papryka, ketchup, mieszamy. W tak przygotowaną zalewę wkładamy kurczaka i zostawiamy najlepiej na noc w lodówce.

  2. Na patelnie zlewamy odrobinę oleju z zalewy i złocimy na niej kurczaka z obu stron, do reszty zalewy dodajemy konfiturę śliwkową,cukier i trochę wodę, polewamy nią kurczaka i pieczemy przez 40 – 45 minut, pilnując by się nie przypaliło, jeżeli trzeba dolewając wodę.

  3. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, po odcedzeniu dodajemy masło i koperek, przykrywamy pokrywką, delikatnie potrząsamy i gotowe. Podajemy z ulubioną sałatką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

amidalla 28 października 2009 Wypróbowałam:) Trochę przypaliłam hihi ale i tak było pycha. Pomysł świetny.

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 23 kwietnia 2009 ciekawa myśl z tą konfiturą, trzeba wypróbować

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń