Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w sosie curry z kolorowymi piankami Haribo

Dania główne

Autor: renata12

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 15

Dodano: 24.03.2009

Odsłon: 960

Pianki Haribo zaskakują nie tylko lekkością słodyczy, ale również możliwością wykorzystania ich jako dodatku do potraw. Są wyśmienitym urozmaiceniem deserów, ale również dań gorących. Puszyste romby, kostki i kwiatuszki wnoszą do potraw bogactwo pastelowych barw i nutę słodyczy.

Składniki

  • pierś z kurczaka
  • 80 g warzyw: (seler, czerwona cebula, marchew, ząbek czosnku)
  • 2 łyżki śmietany 22%
  • pianki Haribo „Flowers”
  • kurkuma
  • kilka listków curry
  • oliwa
  • sól i pieprz do smaku
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Selera i pora siekamy na cienkie paseczki, cebulę w półtalarki, a marchewkę w plasterki. Cebulę z czosnkiem podsmażamy na oliwie w średniej wielkości garnku. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pokrojonego w średniej wielkości kostki kurczaka. Następnie dorzucamy warzywa i dolewamy trochę wody. Po około 5 minutach dodajemy śmietanę, przyprawiamy potrawę kurkumą, listkami curry, sola i pieprzem. Danie gotujemy na wolnym ogniu przez 10 – 15 minut. Następnie wykładamy kurczaka z warzywami na głęboki talerz i polewamy sosem. Całość posypujemy pokrojonymi na drobne kawałki piankami Haribo „Flowers”.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń