Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w sosie czekoladowym

Dania główne

Autor: maciejka

Przepisów i artykułów: 77 Ocena: 2155

Dodano: 17.02.2008

Odsłon: 3166

Nie można spokojnie przejść obok tego przepisu. FIESTA MEXICANA!

Składniki

  • filety z kurczaka, 4 sztuki
  • mąka, 3/4 szklanki
  • cynamon, 1/2 łyżeczki
  • oliwa i masło, po 2 łyżki
  • mała cebula, 1 szt.
  • papryka chili (najlepsza jalapenyo), 1 szt.
  • kakao, 2 łyżeczki
  • cukier (najlepszy trzcinowy), 2 łyżki
  • koncentrat pomidorowy, 2 łyżeczki
  • bulion drobiowy, 1,25 szklanki
  • czerwone wino (opcjonalnie), 0,25 szklanki
  • Śmietana 30%, 1 - 2 łyżki
  • rodzynki lub suszone morele, 0,5 szklanki
  • sól, pieprz, do smaku
  • płatki migdałowe z papryką słodką lub chili, 1 łyżka
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać przez sitko do miseczki, dodać cynamon - wymieszać, odłożyć 2 łyżeczki. Filety z kurczaka pokroić na 3 lub 4 kawałki - obtoczyć w mące z cynamonem i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor; na krótko przed zdjęciem z patelni lekko oprószyć solą i pieprzem. Wyjąć z patelni na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Na tłuszcz po smażeniu kurczaka wrzucić pokrojoną w drobniutką kosteczkę cebulę oraz chili, chwilę zasmażać, dodać: kakao, cukier, koncentrat i ciągle mieszając - chwilę potrzymać na średnim ogniu - musi powstać jednolita masa. Zmniejszyć ogień, dodać bulion i ew. czerwone wino, doprawić solą i pieprzem, ciągle delikatnie mieszając - zagotować. W śmietanie rozmieszać zostawione 2 łyżeczki mieszanki mączno - cynamonowej i wlać do sosu; dodać rodzynki lub pokrojone w paseczki morele i doprowadzić do wrzenia, by mąka straciła smak surowizny. Upieczone filety włożyc do naczynia żaroodpornego, zalać gorącym sosem czekoladowym i zapiekać ok. 15 - 20 min. w temp. ok. 175 st. Po wyjęciu z piekarnika oprószyć migdałami, a dodatkowo można posypać słodką papryką lub jeśli ktoś lubi "piekło" - pokrojoną w kosteczkę chili. Podawać np. z ryżem lub zawinięte w gorącą tortillę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń