Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w sosie egzotycznym, czyli tażin po tangerinkowemu :)

Dania główne

Autor: Tangerinka

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 1319

Dodano: 08.08.2008

Odsłon: 2341

Potrawa jest bardzo aromatyczna - łączy w sobie różnorodne smaki: jest słodka, kwaśna, o nutce orientalnej :) Warta wypróbowania. Łatwa.

Składniki

  • udka kurze lub podudzia, 1-1,5 kg
  • cebula, 1-2
  • czosnek, 2-3 ząbki
  • daktyle suszone, 4
  • pomidory (moga być z puszki), 1,5 puszki / 5-6 świeżych
  • rodzynki, 2 garści kobiece ;)
  • migdały całe lub w płatkach, 10 dag
  • oliwa z oliwek
  • kostka rosołowa/ lub bulion z kurczaka, 1 szt. / 0,5 l
  • natka, sól, pieprz, cytryna, mąka , cynamon, .
  • DUŻA patelnia lub DUŻY wok
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Udka obrać ze skóry (i to największa ale i jedyna robota...), obtoczyć w mące i obsmażyć. Cebulę i czosnek pokroić drobno. Zdjąć wszystko za patelni, wsypać cebulę i czosnek, posypać cynamonem, smażyć ok. 4 minut. W międzyczasie gotujemy bulion - ca. 1/2 litra, pomidory w kostkę (lub krojone z puszki), daktyle wzdłuż na 4 części. Cebulę zalać bulionem, dodać daktyle, pomidory i rodzynki. Dusić ok 10 minut, wrzucić kurczaka, dusić jeszcze ok. 20 min - bez przykrywki - niech odparowuje. Przed podaniem skropic danie cytryną, ewent. dosolić i dopieprzyć. <br> Potrawę podawać z ryżem lub z kus-kus, posypaną posiekaną natka i uprażonymi na patelni pokrojonymi migdałami.<br> Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Polecane przepisy: tazin

Zobacz więcej

Polecane przepisy: tażin

Zobacz więcej

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń