Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki obiad w pół godziny! Tym razem kurczak w sosie pomidorowo-śmietankowym z bazylią. Kremowy i aromatyczny sos doskonale komponuje się z makaronem.
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 34
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 353
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 34
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 353
Składniki
Zaczynamy od oczyszczenia kurczaka z błonek. Piersi przekrawamy wzdłuż, by uzyskać cieńsze kawałki. Posypujemy je solą i pieprzem z obu stron. Rozgrzewamy patelnię i rozpuszczamy masło i dodajemy czosnek.
Podsmażamy mięso na złoto na maśle i przekładamy na talerzyk.
Na patelni, na której smażyliśmy kurczaka przekładamy pomidory z puszki. Podsmażamy ok. 2-3 minuty.
Połowę pomidorów przekładamy do garnka. Drugą połowę blendujemy po czym też dodajemy do garnka. Dodajemy bulion lub rosół i gotujemy przez chwilę na wolnym ogniu po czym dodajemy śmietanę i delikatnie mieszamy.
Sos doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy obsmażone piersi z kurczaka. Gotujemy dalej na wolnym ogniu przez ok. 15 min. lub do chwili, aż mięso będzie miękkie i ugotowane.
Na koniec posypujemy kurczaka odrobiną parmezanu, kawałkami usmażonego boczku i listkami bazylii.
Podajemy z ryżem lub makaronem.