Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w sosie potrawkowym

Dania główne

Autor: maciejka

Przepisów i artykułów: 77 Ocena: 2155

Dodano: 11.04.2008

Odsłon: 8276

Klasyka wśród potraw z drobiu - smaczny banał

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Sprawionego kurczaka zalać zimną wodą, obłożyć obraną włoszczyzną, dodać cebulę, czosnek,, liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu, odkrojone czubki z cytryny (umytej!) i zasypać łyżeczką soli. Zagotować, odszumować, a następnie trzymać na małym ogniu ok. 1 godziny. Pod koniec gotowania kurczaka: w rondlu rozgrzać 3 łyżki masła, zasypać 2 łyżkami mąki, zasmażyć, rozprowadzić szklanką bulionu (cały czas mieszać, żeby nie zrobiły się kluski - ohyda!!!), dodać śmietanę - zagotować. Dołożyć przyprawy: sól, pieprz, cukier i kurkumę. Wycisnąć do sosu sok z cytryny. Sos ma mieć wyraźny słodko - kwaskowy smak. W drugim rondlu roztopić 2 łyżki masłą, wrzucić marchew z groszkiem, delikatnie zasmażyć, kilkukrotnie mieszając, zasypać łyżką mąki, dodać sól, pieprz, posiekany koperek, wymieszać, trzymać na bardzo małym ogniu - tyle, żeby nie wystygło. Ugotować ryż wg przepisu na opakowanu (10 - 12 minut). Kurczaka wyciągnąć z bulionu, podzielić na porcje, ryż i marchewkę z groszkiem wyłożyć na osobne talerze, w sosjerce podać sos potrawkowy. Smacznego. Bulion można wykorzystać jako podstawę do zupy na następny dzień, ewentualnie zamrozić. Może głupia rada, ale trzeba go przed użyciem przecedzić...

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Lucyna60 18 maja 2008 Ja do sosu dodaję śmietanę wymieszaną z żółtkiem wtedy ma idealny kolor i walor smakowy.Tak bynajmniej uczyłam sie w szkole i dodaję kilka rodzynek a reszta okey.Polecam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń