Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w winie/ Coq au vin

Dania główne

Autor: AvaGardner

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 7

Dodano: 05.11.2009

Odsłon: 1364

Aromatyczne danie, ktore nie wymaga duzo przygotowan. Doskonale na kazda okazje, od urodzin poprzez romantyczna kolacje i zwykly obiad

Składniki

  • 4 udka z kurczaka
  • boczek, ok 100g
  • cebule (najlepiej szalotki lub inne male), 2 sztuki
  • kilka pieczarek, max 5-6
  • lisc laurowy, 2-3
  • tanie czerwone wino, ok 0,5-1 buteli
  • tymianek(opcjonalnie)
  • marchewka, ok 2 sztuk
  • sol, pieprz
  • nac selera (opcjonalnie)
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kurczaka posolic i popieprzyc, polozyc na bardzo rozgrzanej patelni( skora do dolu) i nie przewracac az zbrazowieje. ODstawic na bok, na ta sama patenie dac pokrojony w paseczki boczek. Dodac warzywa, smazyc kilka minut az lekko zmiekna.

  2. Do miski lub naczynia wlozyc kurczaka (schlodzonego), warzywa i boczek. Odlozyc do zimnego mieksca (lodowki) na przynajmiej dobe.

  3. Kurczaka dac na gleboka patelnie, razem z winem, liscmi laurowymi i tymiankiem(jesli uzywamy). Odczekac az wino sie zagotuje, zmniejszyc ogien do praktycznie minimum i przykryc. Po ok 30-40 minutach, jak wino zgestnieje a udka beda prawie gotowe dodac warzywa i boczek.

  4. Sprobowac czy jest wystarczajaco slone, jesli nie to dodac sol, ewentualnie rozpuszona kostke rosolowa.

  5. Jesli sos jest zbyt rzadki, mozna dodac lyzeczke maki rozpuszonej w zimnej wodzie. W zadnym wypadku nie dajemy smietany!

  6. Kurczaka, razem z warzywami podawac z ziemniakami puree!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ivona 27 stycznia 2010 Lekka poprawka ....Coq au vin to nie krczak tylko kogut winie.Oczywiście w ten sposób można tez zrobić kurę czy właśnie kurczaka.Kawałki mięsa smaży się na tłuszczu tj.maśle lub margarynie ze słoniną.Wino powinno być nie tylke tanie,co wytrawne,wręcz cierpkie i ciężkie.Na boczku należy usmażyć pieczarki.Poza tym jest jeszcze czosnek i wątróbka z koguta dodana do sosu na końcu (oczywiście roztarta,a sos następnie przecedzony..... I natka pietruszki...:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń