Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak Yassa

Dania główne

Autor: GregoryPek

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 1022

Dodano: 27.12.2007

Odsłon: 8796

Porcja zawiera 316 kcal

Składniki

  • pałki kurczaka (lub 4 udka), 8
  • łyżek soku z cytryny, 8
  • łyżki białego octu winnego, 2
  • liście laurowe, 2
  • łyżki musztardy Dijon, 2
  • ząbki czosnku, 3
  • średnie cebule, 3
  • łyżek oliwy, 8
  • szklanka bulionu, 1
  • marchewki, 3
  • pół główki czerwonej kapusty
  • sól do smaku
  • kolorowy pieprz
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z soku cytrynowego, octu winnego, oliwy i musztardy przygotuj marynatę. Dodaj do niej pokrojoną w piórka cebulę, posiekany czosnek, liście laurowe, sól oraz kolorowy pieprz. Zalej mięso marynatą i odstaw na dwie godziny do lodówki. Kapustę posiekaj, marchewkę pokrój na plasterki. Rozgrzej dużą patelnię, przełóż pałki kurczaka i przez chwilę podsmaż, wlej całą marynatę i przełóż cebulę, smaż kilka minut. Dodaj kapustę, marchewkę i bulion, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj patelnię i duś jeszcze przez 30-40 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń