Do góry

Przekąski Przepis na:

Kurczak z brzoskwiniami i tymiankiem

Przepis dnia 2008-04-03
Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20661

Dodano: 01.04.2008

Odsłon: 14358

Pomysł na obiad.

Składniki

  • 12 połówek brzoskwiń z syropu
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 2 szalotki lub małe cebule
  • 4-5 łyżek obranych migdałów
  • 1 nieduży kurczak z rożna
  • 1 łyżka octu balsamicznego
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Brzoskwinie dokładnie osącz, tymianek opłucz, osusz. Żaroodporną formę wysmaruj masłem, na dnie rozłóż brzoskwinie i gałązki tymianku. Szalotki lub cebule obierz, posiekaj, migdał pokrój w słupki. Wymieszaj z owocami w formie. Kurczaka obierz ze skóry, mięso pokrój w paski. Rozłóż na pozostałych składnikach. Całość zapiekaj 20 minut w temp. 210 st. 2 Gotowego kurczaka wraz z brzoskwiniami wyjmij i przełóż na ogrzany półmisek, a następnie przykryj folią aluminiową. Do pozostałego z pieczenia sosu wlej ocet balsamiczny, ewentualnie dodaj szczyptę cukru. Podgrzewaj, aż płyn odparuje i zgęstnieje. Podawaj do kurczaka. Dobrym dodatkiem do potrawy będzie ryż lub frytki oraz surówka z cykorii z orzechami włoskimi. Pom

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

MadzikM 11 lutego 2011 mmmmmm
fajnie to wyglada :)
wrzucam do ulubionych...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Lejadja 26 listopada 2008 przepyszne,aromatyczne,zachwycajace! a przedewszytskiem : inne!
idealne na kolacje we 2 : )
podałam z piecoznymi ziemniaczkami z sosem czosnkowym : )

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń