Do góry

Przekąski Przepis na:

Kurczak z kokosem

Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20670

Dodano: 25.03.2008

Odsłon: 13582

Porcja - 345 kcal

Składniki

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • limonka
  • łyżki oleju
  • kawałek świeżego imbiru
  • papryczka chili
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • sól
  • szczypta kurkumy
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • pieprz
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Piersi kurczaka oczyścić z błon, jeśli są podwójne, przeciąć i sprawić. Limonkę umyć, obrać cienko ze skórki i wycisnąć sok. Chili oczyścić, obrać, rozgnieść. Ząbki czosnku obrać, rozgnieść. Filety natrzeć czosnkiem i chili. Skropić połową soku z limonki i sosem sojowym. Odstawić do lodówki na 30 minut. Wiórki kokosowe uprażyć w rondlu na złoty kolor, zalać mlekiem kokosowym. Dodać starty imbir, paski skórki z limonki i kurkumę. Gotować 15 minut. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z wodą, wlać do sosu i zagotować. Doprawić solą i sokiem z limonki. Na rozgrzany olej włożyć filety z kurczaka, usmażyć na złoty kolor z obu stron. Na koniec smażenia polać sosem kokosowym i zagotować. Sos można też podać obok w sosjerce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

RENIA730 07 września 2009 Fantastyczne ! Nareszcie coś nowego. Choć to zdjęcie strrrrasznie profesjonalne.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

megijc 27 marca 2008 genialnie brzmi ten przepis, uwielbiam takie łączenie smaków :)
Idealnie sie składa, ponieważ mam wszystkie potrzebne składniki w lodówce, wiec zabieram sie do gotowania ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń