Do góry

Przekąski Przepis na:

Kurczak z orzechami

Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20670

Dodano: 25.03.2008

Odsłon: 3711

Porcja - 460 kcal

Składniki

  • tuszka kurczaka (około 1 i 1/2 kg)
  • 1 i 1/2 szklanki łuskanych orzechów włoskich
  • 2 jajka
  • 4 łyżeczki bułki tartej
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kurczaka umyć, osączyć. Nas-tęąpnie osolić i posypać pieprzem z zewnątrz oraz od środka. Orzechy zemleć w maszynce do mielenia, blenderze lub młynku. Wymieszać je z żółtkami i bułką tartą. Pianę z białek ubić na sztywno, dodać do masy orzechowej, doprawić solą i pieprzem. Farszem tym nadziać kurczaka. Posmarować go masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC. Piec około 90 minut, polewając od czasu do czasu sosem. Farsz do kurczaka można też uzupełnić pokrojoną drobniutko cebulą oraz startymi na tarce kilkoma jabłkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń