Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak z pędami bambusa, kiełkami fasoli mung i papryką

Przepis dnia 2012-02-29
Dania główne

Autor: leopard28

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 513

Dodano: 27.02.2012

Odsłon: 5580

Zdrowo, szybko, kolorowo.

Składniki

  • piersi z kurczaka, 2 podwójne
  • pędy bambusa, słoiczek
  • kiełki fasoli MUNG, słoiczek
  • Papryka czerwona, 1
  • papryka żółta, 1
  • czosnek, 4 ząbki
  • cebula czerwona, 1
  • imbir, ok 10 cm
  • sos sojowy, 2-4 łyżki
  • sos ostrygowy, 1-2 łyżki
  • szczypiorek
  • oliwa z oliwek
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso z kurczaka pokroić w paski. To samo zrobić z papryką. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek zmiażdżyć, imbir pokroić na drobne kawałeczki. Szalotkę pokroić w prążki.

  2. Na patelnię wlać niewielką ilość oliwy z oliwek. Następnie dodać kurczaka, smażyć aż zarumieni się. Podsmażonego kurczaka zdjąć z patelni. Następnie na rozgrzaną patelnię wrzucić czosnek, cebulę i imbir i smażyć około 5 minut. Dodać paprykę, pędy bambusa, kiełki fasoli mung. Dodać sos sojowy i sos ostrygowy. Dusić kilka minut na małym ogniu. Przyprawić według uznania. Gdy papryka zmięknie danie można podawać. Wcześniej potrawę posypać szczypiorkiem.

Twoje notatki do przepisu

Blog autora:
Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

MEGI110278 29 lutego 2012 Fantastycznie wygląda ta Twoja piramidka...
Do wypróbowania...dodam tylko ryż.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchcik2 29 lutego 2012 Nie wiedziałam, że szalotka, którą się posypuje to danie jest....zielona. Wygląda mi to raczej na szczypior, który jest powszechnie używany do dekoracji chińskich dań.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

koko6 29 lutego 2012 Po prostu taka uboga chińszczyzna,wiele takich podobnych przepis jest w sieci.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń