Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak z pieczarkami i bialym winem

Dania główne

Autor: airin2007

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 543

Dodano: 18.07.2008

Odsłon: 4847

danie doskonale na przyjecie gosci ale i nie tylko

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 5duzych pieczarek
  • pietruszka zielona
  • zabek czosnku
  • mleko 6 lyzek
  • maka pszenna
  • biale wino cwierc szklanki
  • oliva z oilvek 5 lyzek
  • sol i piepsz do smaku
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na patelnie z zawartoscia olivy z olivek dodajemy piersi z kurczaka ktore wczesniej lekko rozbijamy solimy piepszymy i obtaczamy z obu stron w mace.Po wrzuceniu na patelnie gdy maka przyklei sie dobrze z obu stron kurczaka wlac biale wino trzymac ok 5 minut nastepnie dodac mleko w ten sposob utworzy sie lekki sos .Jesli trzeba posolic i popiepszyc do smaku przykryc pokrywka i odstawic. Na innej patelni z mala zawartoscia olivy z olivek wrzucic wrzesniej umyte wysuszone i pokrojone w paski pieczarki dodac pokrojona drobno pietruszke zielone trzymac na ogniu ok 15 minut mieszajac od czasu do czasu.Na sam koniec pieczarki dodac do kurczaka wszystko delikatnie wymieszac jesli danie jest za suche mozna dodac mleka. Na sam koniec posypac zielona pietruszka. Smacznego podawac z cieplym pieczywem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń