Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak z pomidorami i parmezanem

Dania główne

Autor: Mienta

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 9

Dodano: 17.02.2012

Odsłon: 10362

Przepyszny kurczak w lekko pikantnym sosie to idealne danie na romantyczną kolację we dwoje bądź niedzielny obiad :)

Składniki

  • piersi z kurczaka, 2 sztuki
  • oliwa z oliwek, 1 łyżka
  • przecier pomidorowy, 1 łyżeczka
  • pasta czosnkowa, pół łyżeczki
  • tabasco, łyżeczka
  • suszone pomidory, łyżeczka
  • Sos:
  • krojone pomidory, puszka 400 g
  • oliwa, łyżka
  • dymka, 1 sztuka
  • czosnek, 2 ząbki
  • cukier, łyzka
  • ocet winny, łyżeczka
  • bazylia, łyżeczka
  • oregano, szczypta
  • parmezan, 3 łyżki
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kurczaka kroimy na małą kosteczkę. Składniki na marynatę łączymy i zalewamy kurczaka, odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie smażymy mięso na rozgrzanej patelni. Na drugiej patelni na łyżce oliwy podsmażamy posiekaną dymkę i czosnek. Zalewamy pomidorami i doprawiamy cukrem, bazylią, oregano, tabasco i octem. Gotujemy około 5 minut, po czym dodajemy parmezan i usmażonego kurczaka. Mieszamy i podajemy z ziemniakami lub makaronem. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń