Do góry

Dania główne Przepis na:

kurczak z ryzem

Dania główne

Autor: agus

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 0

Dodano: 28.09.2008

Odsłon: 3804

Pyszne danie na zimno jak i na goraco, moje dzieci je uwielbiaja,a ryz podjadaja przez caly dzien.

Składniki

  • udka,lub skrzydełka, 4-6
  • ryz, 3 szkl.
  • duza cebula, 1
  • marchewka, 1
  • bulion, ok.1 lit.
  • vegeta, do smaku
5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. kurczaka obsypać vegetą,usmazyc na oleju tak aby sie zarumienił, do naczynia żaroodpornego lub blaszce(ja to robie na blaszce z piekarnika)starkowac marchew dodać pokrojona w kostke i podsmazona na 3 lyz oleju cebule(gdy cebula sie zeszkli dodac ryz i to wszystko podsmazyc chwile) wyłozyc na blaszce,ułozyc na wieszchu kurczaka i zalac to rosołem(na litr wody+2 kostki rosolowe lub vegete)ryz musi byc caly zatopiony w wywarze tok ze wywaru trzeba dolewac na oko.Piec w piekarniku 170 stopni ,az ryz wchlonie wode i bedzie miekki ,ok godzine DO oryginalnego przepisu dodaje sie jeszcze spazone rodzynki,ale to juz jest wersja dla osob,lubiacych danie lekko na slodko..SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń