Do góry

Dania główne Przepis na:

KURCZĘ MARENGO

Dania główne

Autor: LIDECZKA

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 15444

Dodano: 19.09.2009

Odsłon: 21241

Inny smak kurczaka.

Składniki

  • udka z kurczaka (1 na osobę)
  • oliwa z oliwek, 3 łyżki
  • przetarte pomidory (passata), 30 dkg
  • białe wino wytrawne, 200 ml
  • majeranek, bazylia, oregano, tymianek
  • posiekane czarne oliwki bez pestek, 4 dkg
  • cukier, 1 łyżeczka
  • sól, pieprz
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kurczaka zezłocic na oliwie. Dodac passatę, wino, zioła i zagotowac. Zmniejszyc ogień i dusic mięso ok. 30 min. Dodac oliwki i cukier, zamieszac, doprawic solą i pieprzem. Wszystko mocno podgrzac. Podawac z puree ziemniaczanym i surówką, lub czosnkowymi tostami i duszonymi grzybami. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

elima 10 listopada 2009 Super przepis, polecam!!!
Niestety nie miałam wina i zastąpiłam go wywarem z kostki rosołowej:)
Wiem, profanacja..... ale i tak było pyszne!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń