Do góry

Przekąski Przepis na:

Kurki w śmietanie

Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20675

Dodano: 15.04.2008

Odsłon: 11007

Zakąska z kurek

Składniki

  • 40 dag kurek
  • 1/4 l śmietany
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • koperek lub tymianek
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kurki umyć, poodcinać końce nóżek. Większe grzyby przeciąć na pół. Płukać kilkakrotnie. Cebulę umyć, obrać. Pokroić w kostkę. Do garnka wlać olej, masło. Wrzucić cebulę. Zeszklić. Do cebulki dodać umyte i pokrojone grzyby. Podlać kilkoma łyżkami wody. Dusić na wolnym ogniu około 20 minut. Doprawić solą i pieprzem. Pod koniec duszenia dodać śmietanę. Dusić jeszcze kilka minut. Mąkę rozprowadzić zimną wodą. Dodać kilka łyżek sosu, wlać do garnka, mocno mieszając. Całość wymieszać i zagotować. Podawać z pieczywem lub ryżem. Porcja - 245 kcal.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń