Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurpiowskie udka z indyka

Dania główne

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20663

Dodano: 26.02.2009

Odsłon: 5144

Zaletą dania jest pyszny sos. Warto czasem spróbować przysmaków kuchni regionalnej.

Składniki

  • 4 udka z indyka
  • sól, pieprz
  • łyżka oleju
  • łyżka masła
  • Sos:
  • 2 szklanki bulionu
  • po łyżce mąki i masła
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • szczypta tymianku
  • po łyżeczce posiekanej natki i estragonu
  • 10 dag pieczarek
  • kieliszek białego wina
  • łyżka koncentratu pomiodrowego
  • 2 łyżki marynowanych cebulek
  • 2 pędy selera naciowego
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Udka natrzyj solą i pieprzem. Rozgrzej olej z łyżką masła i obsmaż udka na rumiano. przełóż do brytfanki. Piecz 40 min w temp 200 st. Od czasu do czasu podlewaj sosem wytwarzającym się w trakcie pieczenia. Plastry boczku wysmaż na chrupko na patelni bez tłuszczu. Wyjmij. Na wysmażonym tłuszczu zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj plasterki pieczarek i smaż na silnym ogniu mieszając. Dodaj masło, wlej bulion i na małym ogniu gotuj pod przykryciem kilka minut. Następnie sos przetrzyj przez sito, dodaj mąkę wymieszaną z winem i mieszając gotuj, aż sos zgęstnieje. Włóż cebulki i pokrojony w plasterki sparzony seler naciowy. Dodaj koncentrat pomidorowy i przypraw do smaku. Naczynie żaroodporne wyłóż plastrami obsmażonego boczku. Na tym ułóż udka. Polej sosem i zapiecz 5 minut. Podaj z plackami ziemniaczanymi oraz konserwowymi ogórkami i konserwowymi minikukurydzami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń