Do góry

Napoje Przepis na:

kwas chlebowy

Napoje

Autor: fRESSKA

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 1718

Dodano: 02.03.2008

Odsłon: 3085

kwas chlebowy

Składniki

> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Chleb zalać gorącą wodą, dodać cukier i miód. Wymieszać i pozostawić na 2-3 dni w ciepłm miejscu, aby się zakwasił. Następnie odcedzić płyn i zlać do butelek.

Twoje notatki do przepisu

Polecane przepisy: zakwas chlebowy

Zobacz więcej

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

tert 09 sierpnia 2011 a co do dag:
dag=dekagram=10 x 1g=10g
dkg=decykilogram=0,1x1000g=100g

mocny będzie ten kwasik jak wrzucicie 3kg chleba, 2kg cukru i 1kg miodu do 10l wody :D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tert 09 sierpnia 2011 do kwasu warto też dodać mięty i cytryny do smaku, ale to jak kto lubi :)
ostatnio próbowałem też sklepowego (w końcu się przełamałem po spróbowaniu napojów 'kwasopodobnych') z Obolon (chyba ukraiński) i też bardzo smaczny

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń