Do góry

Zupy Przepis na:

kwaśna zupa

Zupy

Autor: Gutka

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 63

Dodano: 12.01.2010

Odsłon: 4837

smaczna ,szybka,stawia na nogi,zwł.po niumiarkowniu w jedzeniu i piciu :)

Składniki

  • rosołek,może być z kostki wtedy warto dołożyć chociaz marchew, 1.5 l
  • wywar z kiszonej kapusty, ok szklanki
  • śmietana, 2 łyżki
  • mąka, 1 łyżka
  • sól ew.vegeta,pieprz ,dużo zieleniny
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. zagotować rosół dodac wywar z kapusty(polecam dla tych co sami kiszą kapuste,kupna bywa na occie a to psuje troche smak) ilość zależy od kwaśności

  2. rozmieszać mąke ze śmietaną,,dodać do rosolu,dokładnie rozmieszac lekko zagotowac

  3. doprawić solą i dośc dobrze pieprzem,posypać obficie zieleniną

  4. najlepiej smakuje z ziemniaczkami z wody lub makaronem

  5. wywar zlewam jak gotuje kapuste np. na krokiety i gorący wlewam do słioczków odstawiam do góry dnem ,po przestygnięciu do piwnicy lub lodówki wtedy wystrczy chwilka na przygotowanie tej zupy smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

annawk 24 lutego 2010 tak, to musi być niezłe na kaca ... i nie tylko :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 24 stycznia 2010 Oryginalnej nazwy nie znam, ale wygląda smakowicie. Uwielbiam kiszoną kapuchę i jej pochodne pod każdą postacią. (Kapustkę w tym roku kisiłam osobiście z pomocą taty, całą wielką beczkę, wiec mam pole do popisu ;))Oczywiście do wypróbowania. Pozdrawiam ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Gutka 20 stycznia 2010 Tak się zastanawiam może ktos zna orginalną nazwe tej zupy która prawdopodobnie "przywędrowała" do nas z babcią męża gdzieś z Kujaw.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Sugarspice 13 stycznia 2010 chetnie bym, taka teraz zjadla, wyglada smakowicie :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 12 stycznia 2010 Czasami mam ochotę na takie kwaśne danie, szczególnie po świątecznym jedzeniu. Daje do ulubionych i w odpowiednim momencie wykorzystam przepis. Pozdrawiam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń