Do góry

Desery Przepis na:

Łabędzi puch

Desery

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20682

Dodano: 06.03.2009

Odsłon: 19793

Idealny tort dla dziecka na każdą okazję :)

Składniki

  • jajek, 6
  • cukru, 1 i 1/2 szklanka
  • cukier waniliowy, 1
  • mąki tortowej, 1 i 1/2 szklanki
  • proszku do pieczenia, 1 łyżeczka
  • kostka margaryny, 1
  • czerstwe bułki, 2
  • mleka, 3 szklanki
  • wiórków kokosowych, 10 dkg
  • dowolny dżem
  • polewa do ciast
  • ozdoba z cukru do dekoracji
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym.

  2. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko delikatnie wymieszać.

  3. Ciasto przełożyć na wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą blaszkę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C. Gdy ciasto zacznie rosnąć, zwiększyć temperaturę do 170°C-180°C.

  4. Na koniec pieczenia wyłączyć piekarnik i otworzyć lekko drzwiczki, by ciasto delikatnie stygło.

  5. Wystudzone ciasto pokroić na dwa blaty.

  6. Przygotowanie masy: Bułki namoczyć w dwóch szklankach mleka, a następnie rozdusić na papkę. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać.

  7. Szklankę mleka zagotować z cukrem, dodać przygotowaną bułkę i chwilę gotować, a następnie wystudzić.

  8. Margarynę utrzeć na puch i cały czas ucierając, dodawać stopniowo ostudzoną masę z bułki.

  9. Jeden placek posmarować dżemem.

  10. Wyłożyć połowę masy i przykryć ją drugim plackiem. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę.

  11. Na koniec ciasto obficie posypać wiórkami kokosowymi i ozdobić różyczkami i łabędziami z cukru.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

shira211 06 marca 2009 Ja tez go robiłam jakieś 2 lata temu... faktycznie jest z nim dużo paprania.. przepis miałam z "Tiny" czy "przyjaciółki" już nie pamiętam. W smaku jest bardzo rześki... można polecić

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lara1908 06 marca 2009 robilam ten tort...kto lubi smak kokosa-polecam,jest idealny...ale zabiegu kolo tego torcika to troszkę jest:>:>:>

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń