Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 500
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1350
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 83
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 367
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 500
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1350
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 83
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 367
Składniki
Drożdże posypać odrobiną cukru i mąki, zalać 1/3 szklanki mleka i odstawić, drożdże się rozmnożyły ;) Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, resztę mleka i sól oraz przygotowany wcześniej zaczyn. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Formować placki o średnicy ok. 15-20 cm z lekko wywiniętym brzegiem i od razu rzucać na gorący olej. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Podawać z sosem czosnkowym lub tatarskim i startym żółtym serem.