Do góry

Dania główne Przepis na:

Lasagna z sosem bolońskim i pieczarkami

Dania główne

Autor: Elifia

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 4323

Dodano: 08.03.2008

Odsłon: 3021

Lasagna z sosem bolońskim i pieczarkami to mączna potrawa włoska wyczarowana z niewyszukanych składników!:)

Składniki

  • 30 dag gotowanego makaronu lasagna
  • 25 dag pieczarek
  • 10 dag startego sera cheddar
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 3 łyżki oleju
  • 1 1/2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • SOS BOLOŃSKI:
  • 25 dag mielonej wołowiny
  • 5 dag wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 30 dag pomidorów
  • 1/2 szklanki czerwonego wina wtrawnego
  • 3/4 szklanki bulionu (może być z kostki)
  • 2 łyżki oleju
  • po 1 łyżce suszonego tymianku, bazylii i estragonu
  • sól i pieprz
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotować sos: cebulę i marchew obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Seler oczyścić, opłukać, drobno pokroić.

  2. Boczek pokroić w kostkę lub w paseczki i wraz z warzywami podsmażyć na oleju. Kiedy boczek się zrumieni, dodać wołowinę i smażyć do chwili, aż mięso zmieni kolor. Następnie wlać wino oraz bulion i stale mieszając, gotować.

  3. Gdy płyn wyparuje, dodać sparzone, obrane ze skórki i pokrojone pomidory, sól, pieprz i zioła. Dusić 1 godzinę na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu.

  4. Pieczarki umyć, pokroić na plasterki, przesmażyć na 2 łyżkach oleju. W wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju ugotować makaron na półmiękko.

  5. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i układać w nim warstwami na przemian: makaron, sos boloński, cheddar i pieczarki. Wierzchnią warstwę makaronu posypać paroma wiórkami masła oraz parmezanem. Potrawę zapiekać w temperaturze 180°C przez około 20 minutek:)) RADA: Na naszym rynku pojawiły się dwa rodzaje lasagne: jedna, którą trzeba ugotować przed zapiekaniem, druga nie wymagając gotowania <więc wasz wybór:) Życzę smacznego!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gajapa 08 sierpnia 2010 mąkę roztrzepać z mąką???????//cebóla???????/jak ten przepis taki błedny, to jak ma się Ódać????????

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń