Do góry

Dania główne Przepis na:

LASAGNE

Dania główne

Autor: LIDECZKA

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 15445

Dodano: 09.02.2009

Odsłon: 11144

Po prostu pyszne.

Składniki

  • lasagne, 10 płatków
  • sos ragout, 400 ml
  • sos beszamel, 750 ml
  • starty żółty ser, 10-20 dkg
  • roztopione masło, kilka łyżek (3-5)
  • SOS RAGOUT: cebula, 1
  • ząbek czosnku, 1
  • mielone mięso, 25 dkg
  • pomidory, 4
  • kostka bulionowa, 1
  • sól, pieprz, oregano itp. do smaku
  • Sos beszamel (może byc gotowy): masło, 50 g
  • mąka, 50 g
  • mleko, 750 ml
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotowac sos ragout: posiekaną cebulę i roztarty czosnek podsmażyc na oleju, dodac mięso, zrumienic. Dodac pokrojone pomidory i kostkę rosołową, sól, pieprz, wymieszac i gotowac na wolnym ogniu ok. 20 min. Przygotowac beszamel: Roztopic masło, wsypac mąkę, dodac mleko i mieszając zagotowac, aż zgęstnieje. Formę wysmarowac masłem, wlac 1/4 sosu beszamel, nałożyc warstwę lasagne, zalac 1/4 beszamela i 1/3 sosu ragout. Posypac serem. Powtarzac czynności trzykrotnie. Ostatnią warstwę zalac sosami, posypac obficie serem, skropic masłem i zapiekac ok. 25 min. w temperaturze 180 stopni. Podawac gorące przybrane świeżymi listkami bazylii lub pietruszki. Smacznego. (Potrawę można przygotowac tylko z jednym sosem, przekładając: makaron, sos, mięso, ser, sos itd. na przemian.)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń