Do góry

Dania główne Przepis na:

LASAGNE

Dania główne

Autor: madziash7

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 105

Dodano: 05.06.2009

Odsłon: 35142

Drazni kubki smakowe tak,że nie możesz się od niej oderwać !

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Polej patelnię oliwą , podsmaz lekko cebulę , marchewkę zetrzyj na tarce , czosnek wycisnij przez praskę , nastaw piekarnik na 180 stopni

  2. na patelnię dodaj mięso , pomidory , marchewkę , bazylię , czosnek , duś ok. 15 min.

  3. Przygotuj sos beszamelowy

  4. W rondelku roztop masło , dodaj makę , mieszaj , dolej mleko , wsyp gałkę muszkatołową , sól , pieprz , gotuj na małym ogniu aż zgęstnieje

  5. Przygotuj naczynie żaroodporne , najlepiej kwadratowe

  6. Przygotuj garnek z przegotowaną wodą , wkładaj po jednym listku makaronu lasagne , każdy z osobna na ok. 20 sekund

  7. "Wyparzony" makaron ułóz na dnie naczynia

  8. Na makaron nałóż kilka łyżek mięsa , polej małą iloscią sosu beszamelowego , posyp serem zółtym

  9. Kończymy ułożeniem ostatniej warstwy makaronu. Ponieważ może się przypalić polej sosem beszamelowym i posyp obficie serem i ułóż kilka małych kosteczek masła

  10. Naczynie, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C i zapiekamy przez ok. 30-40 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Entreei 10 września 2015 U mnie wychodzi blada i bez smaku, a robiłam dwa razy.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

china 25 października 2009 sos beszamelowy jest dobry tylko trzeba dodac jajko rozbite albo jeszcze lepiej samo zoltko i troche tartego sera rzeby mialo sie co "piec"-powodzenia

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

karolina79 17 sierpnia 2009 wszystko ok, ale ten sos to zdecydowanie nie tak

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agulam22 23 lipca 2009 Ja nie lubię sosu beszamelowego ,więc go do mojej lasagne nie dodaję ,za to każdy płat makarony wcześniej wkładam na minutkę do gotującej się wody,dzięki czemu trochę się robi miększy.Przepis jest super.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziash7 13 czerwca 2009 jak kto woli :) ja nie lubię z koncentratu , lepiej dodać pomidory z puszki

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

oloslawa 13 czerwca 2009 Tylko jeden pomidor wystarczy? czy można też użyć koncentratu pomidorowego?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziash7 12 czerwca 2009 uważam , że oregano nie jest dobrą przyprawą do lasagne

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Olgaro 11 czerwca 2009 mozzarella i parmezan pięknie brzmi, ale nie każdego na to stać... a żółty ser też daje radę

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń