Do góry

Dania główne Przepis na:

Lasagne krok po kroku

Dania główne

Autor: matixxx

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 28

Dodano: 26.09.2009

Odsłon: 22863

-duza porcja -bardzo sycące -dobre nastepnego dnia po odgrzaniu

Składniki

  • wszystko w opisie, :)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zaznaczam ze porcja spokojnie dla 6 osob, na nastepny dzien z mikrofali tez jest swietna;) 4 zabki czosnku posiekane, 2 duze cebule posiekane, 2 puszki pomidorow bez skorki najlepiej GOYA(dostępne w makro) ale mogą być Pudliszki, 500g mielonego miesa wieprzowego(choc może być z dodatkiem wołowiny), 0,7kg sera gouda potarkowanego na grubo, troche parmezanu, 0,5l mleka, 1/4 masla, lyzka maki gałaka muszkatołowa, lisc laurowy, bazylia, oregano, pierz, sól, 2 paczki makaronu lasagne lubella(2 bo zawsze może troszke zabraknąć) Na duzej patelni Wiec tak: smażymy cebulke na oleju, jak się zeszkli, wrzucamy miesko, pieprz, sol, aż się usmazy:D, wlewamy 2 puszki pomidorow, wszystko oczywiście mieszamy, dodajemy 2 liscie laurowe, przyprawiamy oregano, bazylia, potem czosnek, i tak niech się gotuje az czesc wody wyparuje, aż sos zgestnieje, i na koncu wyciagamy listki laurowe W miedzy czasie robimy sos beszamelowy w garnku: na malym ogniu rozpuszczamy maselko potem dodajemy łyżkę maki, czyli robimy zasmażkę, jak się ladnie zarumieni tak po 1,5minuty wlewamy mleko, CIĄGLE MIESZAJĄC wsypujemy szczypte zmielonej galki muszkatalowej, troche soli pieprzu do smaku i mieszac na malym ogniu aż zgestnieje, WAZNE mieszac caly czas żeby się nie zagotowalo!!!, najlepiej zwerbowac kogos do tego;) Foremka duza prostokatna, na samym dnie polewamy oliwą, i układami w kolejności makaron(zaznaczam makaronu nie trzeba gotowac, dojdzie sobie w tym wszystkim w piekarniku)2.polewamy makaron sosem beszamelowym 3. sos z mieskiem 4. posypujemy serem itd. makaron… Ostatnie pieterko: makaron ser sos beszamelowy, parmezan Piekarnik najlepiej żeby był już wczesniej nagrzany, 30min 220stopni, potem 15min zapiekamy 240, ale wiadomo zalezy od piekarnika ile czasu i ile stopni… Smacznego;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

matixxx 28 września 2009 racja! zle napisalem, chodzilo mi o mala kosteczke masla, nawet miej niz 1/4:) juz poprawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Sugarspice 28 września 2009 kostka masla na zasmazke????? zawal gwarantowany. Zasmazke robi sie z takiej samej ilosci maki i masla, wiec jesli dajesz lyzke maki to lyzka masla w zupelnosci wystarczy. I do tego jeszcze prawie 3/4 kilo sera... Wystraczy posypac wierzch lasagne na 10 minut przed koncem pieczenia zeby sie roztopil. Poza tym przepis fajny.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń