Do góry

Dania główne Przepis na:

Lasagne po mojemu

Dania główne

Autor: purchawencjos

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 1188

Dodano: 30.05.2009

Odsłon: 10489

Jeśli ktoś lubi spaghetti ale długi mamakron się znudził to polecam inna wersję tego smakołyku :)

Składniki

  • duże cebule, 2
  • zabki czosnku, 3
  • mielonego mięsa ( najlepiej wieprzowo-wołowego), 400 g
  • pomidorów pokrojonych, 2 puszki
  • pasty pomidorowej, 1 opakowanie
  • duzych pieczarek, 6
  • selera naciowego, 2 łodygi
  • marchewki, 2
  • sól, pieprz, oregano, bazylia, słodka papryka, do smaku
  • plastrów makaronu typu lasagne, 15
  • oliwy z oliwek, odrobina
  • mozarelli, 250 gram
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na jednej cebuli podsmażyć mięso mielone przyprawiając je ,pod koniec smażenia ( by mięso nie stwardniało), solą pieprzem dodać i 2 zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Pieczarki obrać (gdy są młodziutkie wystarczy dobrze umyć) i pokroić w pół-palstry. Seler umyć i pokroić w plasterki. Marchew obrać i zetrzeć na grubej tarce ( Dodaję marchewkę gdyż lubię gdy sos jest lekko słodkawy a dzięki marchewce uzyskuje taki smak). Na Patelni (tej po usmażonym mięsie) szklimy drugą cebulę i kolejno dodajemy, marchew seler, pieczarki. Gdy warzywa będą podduszone wlać pomidory i pastę. Dusić ok 40 minut na niewielkim ogniu najlepiej pod przykryciem. W tym czasie możemy ugotować makaron. Wrzucamy pojedynczo plastry do gotującej się wody z dodatkiem oliwy z oliwek. Gotować ok 4 minuty mieszając w taki sposób by makaron nie skleił się. (Ja robię to płaską drewnianą łyżką) 10 minut przed końcem duszenia sosu dodać pozostawiony ząbek czosnku. Przyprawić solą, pieprzem, oregano, bazylią i słodka papryką. Zdjąć z ognia i dodać mięso. Do naczynia żaroodpornego, posmarowanego oliwą, układamy warstwowo: Makaro-sos-makaron-sos-makaron-ser. Piec ok 35 mint w180 *. W oryginalnym przepisie warstwy przekłada się dodatkowo sosem beszamelowym. Ja tego nie robię :-) zgadnijcie dlaczego ?! Ps. ostatnią warstwę pokrywam makaronem bo przepieczony jest nieziemsko chrupiący :-)

Twoje notatki do przepisu

Polecane przepisy: lasagne/lasagne

Zobacz więcej

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

oloslawa 13 czerwca 2009 Tylko jeden pomidor do tej lasagne wystarczy? czy można skorzystać z koncentratu pomidoworego?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń