Do góry

Dania główne Przepis na:

Lasagne po mojemu :)

Dania główne

Autor: Pistacja

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 101

Dodano: 05.09.2009

Odsłon: 13928

Smaczna potrawa na sobotni obiad.

Składniki

  • • duże pieczarki, 4 szt
  • • cebula, 1/2 szt
  • • marchewka, 1/2 szt
  • • pietruszka (korzeń), 1/2 szt
  • • mały seler, 1/4 szt
  • • kukurydza, 1/2 puszki
  • • szpinak mrożony (np. brykiet), 1/2 op.
  • • ser żółty, 1/2 kostki lub wg uznania
  • • mozzarella (w zalewie), 1 op.
  • • sos beszamelowy
  • • mięso mielone wieprzowo-wołowe niesolone, ok. 250g
  • • sos boloński + sos neapolitański Winiary
  • • płaty makaronu do lasagni (zielony), ok. 9-10 szt (nie gotować!)
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Farsz warzywny: Cebulę pokrojoną w półplasterki zeszklić na maśle z dodatkiem oleju, dodać pokrojone w plasterki pieczarki, marchewkę+ pietruszkę+ seler pokrojone na tarce w plasterki, dodać kukurydzę i szpinak. Dusić do miękkości z dodatkiem Vegety, pieprzu i granulowanego czosnku.

  2. Farsz mięsny: Podsmażyć mięso mielone na odrobinie oleju (nie solić!). Oba sosy przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Połączyć z mięsem aby sos zgęstniał.

  3. Sos beszamelowy: Rozprowadzić 2 łyżki mąki pszennej w rozpuszczonym maśle (ok. ½ kostki), dodać ok. 1szkl. zimnego mleka , sól i szczyptę gałki muszkatołowej. Jeśli będzie zbyt gęste dodawać mleka aż do otrzymania pożądanej konsystencji.

  4. Kolejność układania składników (od dna poczynając): 1. Kamionkę wysmarować masłem 2. Wyłożyć niewielką ilością sosu z farszu mięsnego (aby makaron nie wysechł podczas pieczenia) 3. Płaty makaronu Cały farsz warzywny

  5. Starty ser żółty

  6. 1/3 beszamelu

  7. Płaty makaronu

  8. Pozostały farsz mięsny

  9. Starty żółty ser

  10. Płaty makaronu

  11. Beszamel rozsmarować na całej powierzchni tak by żaden płat makaronu nie był odkryty (inaczej wyschnie w piekarniku)

  12. Ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę. 5. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180-200oC przez ok. 30- 40 min zwracając uwagę aby wierzch się nie przypalił.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Pistacja 08 sierpnia 2012 Martitta a tobie się przepisy nie pomyliły? Jajko do lasagni?? Mleko jestem w stanie zrozumieć ale w składnikach go nie ma a w beszamelu owszem- no ale to oczywiste.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Martitta 07 sierpnia 2012 jajka? ile? a gdzie mleko? w składnikach było w opisie przygotowania już nie...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Pistacja 17 września 2009 Oooo! YsaBella nie zauważyła, że zdanie jest ucięte! A ja żyjąc w nieświadomości myślałam, że złośliwcy już wyginęli.
• sos beszamelowy:
Rozprowadzić 2 łyżki mąki pszennej w rozpuszczonym maśle (ok. ½ kostki), dodać ok. 1szkl. zimnego mleka , sól i szczyptę gałki muszkatołowej. Jeśli będzie zbyt gęste dodawać mleka aż do otrzymania pożądanej konsystencji.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

YsaBella 08 września 2009 A to ciekawostka - beszamel tylko z mąki i masła. A ja żyjąc w nieświadomości myślałam, że zasmażka;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

YsaBella 08 września 2009 A to nowość - beszamel robiony z mąki i masła;). A ja myślałam, że to zasmażka;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń