Do góry

Dania główne Przepis na:

Lasagne z naleśników

Dania główne

Autor: kingy

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 50

Dodano: 04.01.2008

Odsłon: 5248

Makaron do oryginalnej wersji jest dość drogi, więc dla chcących nieco zaoszczędzić polecam poniższy przepis. Przepis wersji mocno studenckiej.

Składniki

  • mięso mielone, 75 dkg
  • cebula, 4 duże
  • czosnek, 3 ząbki
  • pieczarki, 50 dkg
  • kukurydza konserwowa, puszka
  • koncentrat pomidorowy, 2 małe puszki
  • ketchup
  • zioła prowansalskie, papryka słodka, chili, pieprz, sól
  • papryka, 3 sztuki
  • ser żółty, 30 dkg
  • bulion, 0,5 l
  • naleśniki
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Sos: Zagotować bulion. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć, po czym wrzucić do gotującego się bulionu. Pieczarki pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać do bulionu. Paprykę pokroić w kostkę, wrzucić do bulionu. Mięso podsmażyć doprawiając lekko pieprzem, dodać do pozostałych składników w bulionie. Dodać odcedzoną kukurydzę. Wymieszać koncentrat pomidorowy z ketchupem. Dodać rozgnieciony czosnek i doprawić przyprawami. Po czym dodać do bulion. Poczekać, aż nadmiar bulionu odparuje, a sos stanie się dość gęsty. Brytfannę wysmarować tłuszczem, wyłożyć na dnie i brzegach naleśniki, w ten sposób by szczelnie zakrywały brytfannę. Wylać warstwę sosu. Ułożyć następną warstwę naleśników i ponownie wylać sos. Na końcowej warstwie poukładać porwane naleśniki, tak by było widać sos. Rozsypać starty ser. Zapiekać około 20 min w temperaturze 200 stopni. P.S. Oczywiście sos można przyrządzić według własnego przepisu.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń