Do góry

Dania główne Przepis na:

Lasagne z pomidorami

Dania główne

Autor: DIRT

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 1782

Dodano: 31.01.2008

Odsłon: 1796

lasagne

Składniki

  • to co w przepisie
1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Składniki: 30dag mięsa mielonego; 2 cebule; 4-5 ząbków czosnku; winne jabłko; duża mięsista papryka; koncentrat pomidorowy; średni ogórek konserwowy; przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, papryka słodka, papryka ostra, chilli, oregano, cukier, cynamon; płaty makaronu lasagne; 30dag sera żółtego; łyżka oleju lub oliwy do smażenia; wrząca woda. Przygotowanie: Przygotować sos: na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić rozdrobnione mięso mielone, posolić, przyprawić pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. Smażyć na średnim ogniu, dość często mieszając. Do mięsa dodać obraną i drobno pokrojoną cebulę oraz połowę obranego posiekanego czosnku. Ponownie posolić i przyprawić pieprzem, smażyć dopóki cebula nie będzie szklista. W czasie smażenia zagotować wodę i zetrzeć na tarce o dużych oczkach obrane jabłko. Kiedy cebula będzie szklista, na patelnię dodać jabłko i podlać całość wrzątkiem, dusić, aż jabłko prawie całkowicie się rozgotuje. W tym czasie oczyścić i pokroić w kostkę paprykę. Następnie dodać ją do masy na patelni, w razie potrzeby ponownie podlać wodą (sos ma być dość rzadki i dobrze jest dolewać wody w trakcie przygotowywania), dodać koncentrat pomidorowy, doprawić pozostałymi przyprawami do smaku. Pod koniec duszenia dodać pokrojonego w kosteczkę ogórka i wcisnąć pozostały czosnek. Po dodaniu reszty czosnku sosu nie gotować, pozostawić do przegryzienia. Ser pokroić na cienkie plasterki. Odłożyć tyle plasterków, żeby utworzyły jedną warstwę w naczyniu, w którym będzie zapiekana potrawa. Na dno prostokątnego naczynia żaroodpornego wlać troszeczkę sosu, rozsmarować go po całym dnie. Następnie układać warstwami - płaty makaronu, - sos pomidorowy i - plasterki sera, aż do wyczerpania składników (za wyjątkiem odłożonego sera). Ostatnią warstwę ma stanowić sos. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 200C i zapiekać 45-50 minut (czas ten może uleć wydłużeniu). W czasie pieczenia sprawdzać, czy w potrawę wchodzi widelec i w miarę potrzeby podlewać bardzo małą ilością wody. Gdy widelec można wbić do samego dna, na wierzchu dania ułożyć warstwę z odłożonego sera i zapiec kilka minut, aż do jego rozpuszczenia i leciutkiego zrumienienia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń