Do góry

Dania główne Przepis na:

Lasagne z soczewicą

Dania główne

Autor: _Malinka

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 5

Dodano: 24.10.2009

Odsłon: 1753

soczewica odkryta na nowo-doskonała kolacja przy winku :)

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (nie wymaga wcześniejszego namaczania), odcedzamy na sitku. Na niedużej ilości oleju szklimy pokrojoną cebulę,dodajemy oczyszczone pieczarki, pokrojony por, przeciśnięty przez praskę czosnek (w zależności ile kto lubi:), odsączoną soczewicę oraz 3-4 pomidory obrane ze skórki i pokrojone. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy koncentrat pomidorowy, w razie potrzeby podlewamy niewielką ilością wody i dusimy. Na dno wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego układamy makaron lasagne (ja robię z surowego), następnie warstwę farszu, na farsz kroimy plastry obranego ze skóry pomidora, posypujemy warstwą startego żółtego sera i tak pięterkami do góry :) Kończymy układankę warstwą makaronu, który smarujemy śmietanką zmiksowaną z serkiem topionym. Wkładamy do gorącego piekarnika na jakieś 30-40 min.

  2. Uwaga :Nadzienie powinno być gęste, ale niezbyt suche, bo musi makaron naciągnąć wilgocią :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń