Do góry

Desery Przepis na:

Łasuch toffee

Desery

Autor: monia8521

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 13

Dodano: 16.02.2011

Odsłon: 25169

Pyszne, słodkie i łatwe do zrobienia ciacho zwłaszcza dla łasuchów :D

Składniki

  • ŻÓŁTKA JAJEK, 5
  • Margaryna KASIA, 1
  • cukier puder, 2 łyżki
  • cukier waniliowy, 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • mąka tortowa lub inna, ok 3 szklanek
  • masło, 2,5 kostki
  • gotowa krówka-karmel, 2 puszki
  • orzechy włoskie, 1 paczka
  • orzechy laskowe, 1 paczka
  • rodzynki, 200g, (2 paczki po 100g) lub duża jak kto woli
  • wódka, na oko :D
  • herbatniki Petti Buerry, do pokrycia całego ciacha 2-3 paczki (zależy od ich wielkości)
  • polewa czekoladowa
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Najpierw trzeba wygnieść kruche ciasto, a więc bierzemy : - żółtka, margarynę, cukier puder, cukier waniliowy proszek do pieczenia wymieszany z mąką Wszystkie te produkty łączymy ze sobą, zagniatamy ciasto. Następnie najlepiej rozwałkować ciasto i przenieś je na blaszkę, tak by boki blaszki do większej połowy wysokości także były "oblepione ciachem". Ciacho trzeba ponakłówać widelcem.

  2. Kruche ciacho pieczemy w temp 180C na ok 30min ( aż się dobrze zarumieni).

  3. Krem (nakładamy oczywiście na wystudzone ciacho). Do zrobienia kremu potrzebne są: - masło (miękkie), gotowa krówka-karmel, posiekane orzechy, oraz rodzynki. Rodzynki należy zalać wódką. Gdy już wsiąkną tego alkoholu należy je odcedzić ale wódkę zostawiamy, bo wykorzystamy ją do moczenia herbatników.

  4. Krem: najpierw kroimy masło na mniejsze kawałki aby nam się lepiej zmiksowało, gdy otrzymamy jednolitą w miarę konsystencję dodajemy do masła po 1 łyżce karmelu ciągle miksując (tak dodajemy ten karmel aż zużyjemy 2 puszki). Następnie wrzucamy namoczone i odcedzone rodzynki oraz posiekane orzechy (można ich trochę zostawić żeby posypać po wierzchu ciasta) i to już mieszamy łyżką.

  5. Gotową masę wykładamy na ostudzone kruche ciasto. Wygładzamy łyżką żeby była równa powierzchnia do ułożenia herbatników. Herbatniki moczymy (tylko lekko zamoczyć i wyciągnąć od razu kłaść na ciacho) w wódce, która została z rodzynek.

  6. Na herbatniki wylewamy polewę czekoladową (wystudzona). Polewę można dać gotową, lub zrobić samemu. Ja akurat dałam pół kostki masła, trochę kakao, mleka ciut no i cukru i wszystko zagotowałam w rondelku, aż powstała czekolada. Polewa może być mniej słodka. Można też wykorzystać gorzką czekoladę. Tutaj już jak kto woli :D

  7. Na koniec ciacho posypujemy resztą posiekanych orzechów. Takie ciacho przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki żeby masa stwardniała.

  8. Życzę smacznego!!! :D

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (20)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

nonka 24 marca 2012 Kurcze, zważyła mi się masa:( Ale moje łasuchy i tak zjadły :)Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

iwka823 17 maja 2011 chyba też się skusze na to ciasto:) brzmi nieźle!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

monia8521 18 marca 2011 mam nadzieje maju że będzie smakowało :D pozdr no i wszystkiego dobrego ;p

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

majunia9090 18 marca 2011 Będę dziś piekła na swoje imieninki i jestem pewna że gościom będzie smakowało :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

monia8521 04 marca 2011 no to fajnie że smakowało Ci ciacho ;p pozdr

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basia1985 28 lutego 2011 ciacho jest naprawdę wyśmienite, Ja zamieniłam rodzynki na żurawinę i zamiast wódki zamoczyłam w rumie:)naprawdę pycha! świetny przepis:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

monia8521 17 lutego 2011 ciacho robiłam na takiej standardowej prostokątnej blaszce bo akurat takie mam tylko :D wiesz ja zrobiłam je normalne tak jak tu, spróbuj może też takie zrobić a wtedy zobaczysz że tej masy jednak trochę wychodzi i jakby było jej o połowę mniej też byłoby ok.... Smacznego :D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagienka 17 lutego 2011 Nie zanam tego ciasta.Jest bardzo interesujace.
Daje do ulubionych i dziekuje serdecznie za ten przepis!
SERDECZNIE PANIA POZDRAWIAM!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń