Do góry

Dania główne Przepis na:

lazania dla początkujących

Dania główne

Autor: monika1965

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 1474

Dodano: 27.03.2008

Odsłon: 6977

ja nie umiem gotować makaronu lazania więc robię to na naleśnikach

Składniki

  • usmażone naleśniki, 6 szt
  • mięso mielone, 1/2 kg
  • pomidory pelati, 1 puszka
  • Papryka czerwona, 1 szt
  • cebula czerwona, 1 szt.
  • czosnek, 2-3 ząbki
  • zioła ulubione, do smaku
  • Ser żółty tarty, ile kto lubi
  • jajko, 1 szt
  • masło lub margaryna do wysmarowania formy
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Fromę żaroodporną smarujemy masłem lub margaryną, układamy pierwszego naleśnika, można go dociąć nożem do formy, ja mam okrągła więc pasuje. Mięso mielone smażymy z wyciśnientym przez praskę czosnkiem na margarynie (ok 20 min) przerzucić mięsko do rondelka a na patelni podsmażyć posiekaną cebulkę i paprykę. Zmiksować pomidory z puszki i połowę wlewamy do mięska i dusimy ok 30 min a druga połówkę wlewamy do warzyw na patelni i dodajemy do nich zioła. Mięsko solimy i pieprzymy na koncu( gdy ktos lubi ostre można dodać paryki chilli). Na pierwszy naleśnik wykładamy warstwę mięsnego sosu , układamy drugi naleśnik i wykładamy warstwę sosu warzywnego , posypujemy lekko serem, następny naleśnik i znów sos miesny itd aż do wykkończenia. Roztrzepujemy jajko ze startym serem i polewamy to z wierzchu. Wkładamy to do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy ok 30 min aż się wierzch z rumieni na złoto. Podajemy gorące i do tego wino reńskie lub mozelskie pycha.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń