Do góry

Desery Przepis na:

Lebkuchen, niemieckie pierniki

Desery

Autor: ilovebakepl

Przepisów i artykułów: 152 Ocena: 1049

Dodano: 03.12.2012

Odsłon: 10910

Więcej

Składniki

  • 100 g mielonych orzechów np. laskowych lub włoskich
  • 75 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, mielonej
  • 75 g brązowego cukru
  • 225 g masła, temp. pokojowa
  • 5 łyżek miodu
  • 2 jajka, temp. pokojowa
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 175 g migdałów, mielonych
  • 175 g mąki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, mielonego
  • sok oraz starta skórka z jednej cytryny
  • SKŁADNIKI NA LUKIER: 200 g cukru pudru
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki gorącej wody
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ILOŚĆ: ok. 40 sztuk

  2. W dużej misce miksujemy masło z cukrem oraz miodem na gładką i kremową masę. Następnie dodajemy jajka oraz wanilię, ponownie miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę, mielone migdały, orzechy, kandyzowaną skórkę, cynamon, przyprawę do piernika oraz sok i skórkę z cytryny, szybko łączymy mikserem. Wkładamy do lodówki na całą noc.

    Z ciasta formujemy kuleczki o wielkości orzecha włoskiego ( ciasto jest dosyć lepkie i warto dłonie posypywać mąką ) . Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dosyć dużych odstępach. Kuleczki spłaszczamy dłonią. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 C i pieczemy przez 15-20 min, w zależności od grubości. Pierniczki powinny być na wierzchu zarumienione. Upieczone przekładamy na kratkę i jeszcze lekko ciepłe polewamy lukrem. Zostawiamy do zastygnięcia. Najlepiej smakują po paru dniach. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Blog autora: ILoveBake.pl
Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń