Do góry

Desery Przepis na:

Lebkuchen, niemieckie pierniki

Desery

Autor: ilovebakepl

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 1216

Dodano: 03.12.2012

Odsłon: 11086

Więcej

Składniki

  • 100 g mielonych orzechów np. laskowych lub włoskich
  • 75 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, mielonej
  • 75 g brązowego cukru
  • 225 g masła, temp. pokojowa
  • 5 łyżek miodu
  • 2 jajka, temp. pokojowa
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 175 g migdałów, mielonych
  • 175 g mąki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, mielonego
  • sok oraz starta skórka z jednej cytryny
  • SKŁADNIKI NA LUKIER: 200 g cukru pudru
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki gorącej wody
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ILOŚĆ: ok. 40 sztuk

  2. W dużej misce miksujemy masło z cukrem oraz miodem na gładką i kremową masę. Następnie dodajemy jajka oraz wanilię, ponownie miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę, mielone migdały, orzechy, kandyzowaną skórkę, cynamon, przyprawę do piernika oraz sok i skórkę z cytryny, szybko łączymy mikserem. Wkładamy do lodówki na całą noc.

    Z ciasta formujemy kuleczki o wielkości orzecha włoskiego ( ciasto jest dosyć lepkie i warto dłonie posypywać mąką ) . Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dosyć dużych odstępach. Kuleczki spłaszczamy dłonią. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 C i pieczemy przez 15-20 min, w zależności od grubości. Pierniczki powinny być na wierzchu zarumienione. Upieczone przekładamy na kratkę i jeszcze lekko ciepłe polewamy lukrem. Zostawiamy do zastygnięcia. Najlepiej smakują po paru dniach. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń