Do góry

Zupy Przepis na:

Leczo****

Przepis dnia 2009-10-23
Zupy

Autor: Barbarelka36

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 352

Dodano: 21.10.2009

Odsłon: 8359

szybkie, smaczne, na każdą porę dnia,

Składniki

  • papryka (najlepiej biała), 2 kg
  • pomidory (świeże - ok. 2 kg) z puszki, 2-3 puszki
  • cebula, 3-4 szt
  • papryczka chilli, 1 szt
  • sól, pieprz czarny, pieprz cayene,, do smaku
  • wędlina: parówki, kiełbaska, mięsko z piersi kurczaka...co kto lubi, ok. 60 dkg
  • olej do podsmażenia i podduszenia, ok. pół szklanki
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jeśli mamy świeże pomidory, to myjemy je i wkłądamy lekko nacięte skrzyżnie do garnka. Zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy, studzimy, obieramy, kroimy - rozdrabniamy.

  2. Obieramy cebylę i kroimy w grubą kostkę.

  3. Myjemy paprykę, wycinamy nasiona... kroimy w paski.

  4. Do garnka wlewamy olej, na gorący olej wrzucamy cebulę, solimy i lekko podsmażamy (nie rumienić!). Następnie dodajemy paprykę. Dusimy ok. 20 min. Potem dodoajemy pomidory. Znów dusimy. dodajemy rónież papryczkę chilli.

  5. Na koniec podsmażamy (kiełbasę lub kurczaka) i dorzucamy do papryki...

  6. Na koniec doprawiamy do smaku przyprawami i chwilę gotujemy.

  7. Podawać można z pieczywem, ryżem, makaronem... SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Polecane przepisy: leczo/leczo

Zobacz więcej

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń