Do góry

Zupy Przepis na:

Leczo - baza na zimę.

Zupy

Autor: dulas

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 20

Dodano: 26.08.2009

Odsłon: 10382

Przepis na kryzys egzystencjalny, gdy chcemy przypomnieć sobie letnie smaki w zimowy chłód.

Składniki

  • cukinia, 2-3 duże
  • Pomidory mięsiste, 1,5 - 2 kg
  • Papryk - dowolne kolory, 1,5 - 2 kg
  • Bazylia, oregano, sól, pieprz, do smaku
  • olej, na dno garnka
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cukinię obrać, wyciąć nasionka i pokroić w niezbyt drobną kostkę. Paprykę pozbawić pestek i pokroić w dosyć drobne paski lub kostkę. Pomidory sparzyć, pozbawić skórki i pokroić na niezbyt małe kawałki.

  2. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną paprykę. Gdy nieco zmięknie dodajemy cukinię, a następnie pomidory. Dusimy do miękkości. Dodajemy do smaku sól, pieprz i zioła.

  3. Leczo wkładamy do wyparzonych słoików i dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy około 20 min.

  4. Takie leczo możemy w późniejszym okresie dodać do podduszonej z kiełbaską cebuli i w najsilniejsze mrozy rozkoszować się smakami lata.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Tosca 26 sierpnia 2009 Ile litrowych słoików przygotowac na tą ilość? Potrzebny będzie duży garnek! ;) Dodaję do ulubionych i będę pichcić. Pozdrawiam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń