Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na zdrowe, pożywne i kolorowe danie, wyraziste i lekko pikantne w smaku, z dodatkiem aromatycznych przypraw. Świetna i sycąca propozycja obiadowa dla Dużych i Małych Łasuchów :)
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 185
Polecam.
Odsłon: 875
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 175
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9283
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 185
Polecam.
Odsłon: 875
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 175
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9283
Składniki
Kabaczki obieramy, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Wszystkie papryki pozbawione gniazd nasiennych również kroimy w kostkę, to samo robimy z kiełbasą, a cebulę kroimy w pół - krążki.
Na teflonowej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i dodajemy pokrojoną cebulę i delikatnie ja szklimy. Następnie dodajemy wszystkie papryki i wszystko razem smażymy do momentu aż warzywa odrobinę zmiękną.
W tym samym czasie do dużego garnka wkładamy pokrojone kabaczki i zalewamy je około 1 szklanką wody. Dusimy aż zawartość delikatnie zmięknie.
Gdy kabaczki zmiękną, dodajemy do nich podsmażone papryki i cebulę oraz przyprawy: słodką paprykę, curry, kurkumę, pieprz czarny oraz cayenne, oregano, tymianek i zioła prowansalskie. Wszystko dusimy przez około 15 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, podsmażoną kiełbasę, ocet jabłkowy oraz sos sojowy i wszystko dusimy jeszcze przez około 15 minut. Na sam koniec leczo doprawiamy solą i dodatkowo czarnym pieprzem. * Ilość podanych składników wystarczy na solidną porcję lecza, dlatego świetnym rozwiązaniem jest zagotowanie go do słoików. Słoiki przechowujemy w lodówce. Kiedy brakuje nam czasu na małe pichcenie, wystarczy, że podgrzejemy zawartość słoika i mamy obiad gotowy. Życzę smacznego! :)