Do góry

Desery Przepis na:

Lekka pianka grejpfrutowa

Desery

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20675

Dodano: 26.03.2009

Odsłon: 1541

Przepyszny, lekki i soczysty suflet grejpfrutowy. poczujesz się naprawdę jak w owocowym niebie:)

Składniki

  • duże, ładne grejpfruty, 2 sztuki
  • jajka, 4 sztuki
  • cukier, 20 dag
  • cukier waniliowy, 1 opakowanie
  • cukier puider, 1 łyzeczka
  • skórka pomarańczowa pokrojona w paseczki
  • wiśnie koktajlowe/ ew. listki mięty lub melisy
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Grejpfruty umyj, przetnij na połówki. Z każdej części odkrój od spodu cieniutki plasterek, aby powstały stabilne miseczki. Wykrój miąższ (nie przecinając skórki), przełóż na sitko i odciśnij sok.

  2. Żółtka jaj oddziel od białek. Żółtka utrzyj z połową cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę. Wsyp mąkę i wlej sok grejpfrutowy. Delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.

  3. Białka ubij na sztywną pianę. W połowie ubijania (gdy białka podwoją swoją objętość) wsyp stopniowo pozostały cukier. Powstałą pianę dodaj do masy z żółtek. Wymieszaj łyżką.

  4. Masę przełóż do grejpfrutowych miseczek i ustaw je na blasze.

  5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. Piecz 30 min. Wyjmij, oprósz cukrem pudrem, udekoruj i od razu podawaj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kwiatlotosu 28 marca 2009 inne składniki w składznie i nne składniki w opisie przygotowania CO TO JEST????!!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń